Oświetlenie żywności – specjalne barwy światła
Właściwa barwa światła odgrywa kluczową rolę w prezentacji żywności. Różne grupy żywności wymagają odpowiednich barw światła, aby podkreślić ich świeżość a tym samym podnieść ich atrakcyjność.
Owoce i warzywa
Preferowane jest neutralne białe światło o temperaturze około 3500 K, które wzmacnia naturalne kolory owoców i warzyw, przez co wydają się bardziej apetyczne i świeże.
Sery i ciasta
Ciepłe, białe światło optymalnie podkreśla spektrum kolorów od żółtego do złotobrązowego. Wysoki CRI poprawia także postrzeganie tekstury serów i wypieków.
Mięso
W przypadku produktów mięsnych często stosuje się barwę światła o temperaturze od 2700 do 3500 K. Zbyt intensywne światło, a także użycie niewłaściwego spektrum światła, przyczyniają się do przyspieszenia szarzenia i odbarwiana mięsa. Aby temu zapobiec opracowaliśmy specjalne oświetlenie do wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Nasza technologia Fresh Meat zapewnia idealną równowagę między ilością światła a mieszanką odpowiednich widm świetlnych. Zmniejszyliśmy ilość widma niebieskiego w świetle białym, przez co zredukowaliśmy energię światła, a tym samym spowolniliśmy proces utleniania. Barwa Fresh Meat (świeże mięso) równomiernie podkreśla zarówno białe żyłki tłuszczu, jak i czerwone części mięsa i wędlin.
Świeże ryby
Zimna barwa światła służy do oświetlania ryb, aby bardziej uwidocznić ich świeżość, efekt ten uzyskaliśmy dzięki podwyższeniu niebieskiego i srebrnego spektrum i zastosowanie wysokiego współczynnika CRI, który dodatkowo uwypukla teksturę mięsa ryb.
Wskaźnik oddawania barw (CRI)
Co to jest i dlaczego jest ważny?
Wskaźnik oddawania barw (CRI) to miara tego, jak naturalne i żywe kolory wyglądają pod źródłem światła. CRI podawany jest w skali od 0 do 100. Im wyższa wartość CRI, tym bardziej realistyczne i bliższe światłu dziennemu odwzorowanie kolorów. Prawidłowe odwzorowanie barw ma kluczowe znaczenie w prezentacji produktów spożywczych w sklepach, gdyż bezpośrednio wpływa na ich wygląd. Wysoki współczynnik CRI sprawia, że żywność wydaje się bardziej świeża i atrakcyjna. Właściwe światło pozytywnie wpływa na zachowania zakupowe poprzez wzmocnienie bodźców wzrokowych. Do prezentacji produktów w sklepach zalecane są wartości CRI powyżej 90.
Temperatura barwowa i barwy światła w prezentacji produktu
Barwy światła odnoszą się do temperatury barwowej emitowanego światła, mierzonej w Kelwinach (K). Temperatura barwy światła wpływa na to, jak ciepłe lub zimne wydaje się światło. Celem oświetlenia sufitowego jest zwykle uzyskanie jasności i wywołanie pożądanego skojarzenia. Na przykład ciepłe, białe światło daje przytulny efekt i jest często wykorzystywane w działach winiarskich, aby stworzyć domową atmosferę i wydłużyć czas spędzany przez klientów w sklepie. Podczas prezentacji towarów temperaturę barwową dobiera się zazwyczaj na podstawie koloru produktów. Aby podkreślić naturalną kolorystykę produktów i zwiększyć ich atrakcyjność, należy stosować temperatury barwowe odzwierciedlające spektrum barw danej grupy produktów.
Oświetlenie do mebli chłodniczych
Każdy rodzaj regału wymaga indywidualnie dobranego oświetlenia. Bez względu na to czy potrzebujesz oświetlenia do standardowego regału chłodniczego, lady, zamrażarki lub gondoli, witryn otwartych zamkniętych – zaproponujemy Ci odpowiedni system oświetleniowy lub stworzymy dla Ciebie indywidualny projekt. Decydującym czynnikiem jest równowaga między ilością światła (lumen) a jego rozproszeniem (lux), skoordynowanie z geometrią półki, projektem popychacza i grupą produktów.
Lumeny kontra luksy
Lumen opisuje całkowitą ilość światła emitowanego przez źródło światła. Mówiąc najprościej, można z tego wywnioskować jak jasno świeci lampa. Jednak to, ile światła faktycznie dociera do oświetlanego obiektu, zależy od kąta rozsyłu światła, które emituje lampa. Natężenie światła lub natężenie światła mierzone bezpośrednio na obiekcie mierzy się w luksach. Luks (lx) opisuje poziom jasności na powierzchni towaru. Dlatego specyfikacja luksów w oświetleniu produktu jest kluczowa dla zrozumienia wymagań klienta. Produkty szczególnie wrażliwe na światło, np. mięso, nie powinny być oświetlane zbyt dużym natężeniem światła, gdyż może to przyspieszyć proces szarzenia.
Z tego powodu lxpro wykorzystuje technologię soczewek, aby skierować światło w ukierunkowany i precyzyjny sposób. Dostosowany kąt świecenia zapewnia najwyższą wydajność produktu. Wykorzystywana jest tylko taka ilość energii, jaka jest konieczna, aby zminimalizować straty spowodowane rozproszeniem światła, które jest maksymalnie skupione na przodzie produktów eksponowanych na półkach mebli chłodniczych.
Zalety technologii soczewkowej
Oświetlenie pionowe LCR V (technologia soczewkowa) w regale zamkniętym
Oświetlenie pionowe bez technologii soczewkowej
Przy takim samym zużyciu energii i identycznych lumenach, przód towaru ze zoptymalizowaną soczewką jest jaśniejszy (200%) i bardziej równomiernie oświetlony.